perjantai 13. joulukuuta 2013

Aimo harppauksia eteenpäin

Seija-myrsky riehuu ulkona. Hankekin on edennyt edellisen päivityksen jälkeen melkein yhtä huimaa vauhtia kuin myrskytuuli. Me mediassa -kerhon ohjaajan oppaan käsikirjoituksen ensimmäinen versio on valmis ja pilottiyhdistysten koulutuspäivä pidettiin 30.11.2013. Päivitän nyt aluksi väliaikatietoja teemakerhomateriaalista.

Me mediassa -kerhon perustaa eli ohjaajan opasta on kirjoittanut media- ja varhaiskasvattaja ja lasten osallisuuden kehittäjä Elina Kataja. Saimme oppaalle loistotekijän! Aluksi hieman perustietoja: Kerho on suunnattu alakouluikäisille; parhaiten ohjelma soveltuu 4.-6.-luokkalaisten kanssa tehtäväksi, mutta nuoremmatkin koululaiset ovat kerhoon tervetulleita. Kerho kestää yhteensä kahdeksan kertaa ja kerrallaan kaksi tuntia. Se noudattaa 4H-järjestön teemakerhomallia, ja jokaiselle kerhokerralle on määritelty tavoitteet, tarvittavat välineet ja materiaalit sekä aiheeseen sopiva TOP-tehtävä (lue lisää TOP-tehtävistä osoitteessa www.4h.fi/top).

Kerho keskittyy turvallisten mediataitojen opetteluun ja erilaisiin mediatuottamisen mahdollisuuksiin sähköisissä medioissa. Keskiössä ovat lasten omat kokemukset ja elämykset mediassa. Samalla kerhossa pohditaan myös sisällöntuottajan vastuita ja velvollisuuksia. Aikuisen ja kerhonohjaajan rooli on olla tukemassa ja opastamassa lasta tämän mediamatkalla. Kerhossa huomiodaan myös sukupolvien välinen vuorovaikutus ja otetaan myös lasten vanhemmat mukaan - ainakin viimeisellä kerhokerralla.

Kerhokerroilla seikkaillaan blogimaailmassa, digitaalisten pelien viidakossa, tehdään tarinoita, videoita, otetaan valokuvia ja tutkitaan oheistuontoa. Kerho huipentuu julkistustilaisuuteen. Kuulostaa huippuhauskalta, mutta myös hyödylliseltä - vai mitä!
Ohjaajan opasta käytiin yksityiskohtaisesti läpi pilottiyhdistysten koulutuksessa, jossa oli mukana 4H-toimihenkilö ja kerhonohjaaja jokaisesta viidestä yhdistyksestä. Koulutuksessa saadun palautteen pohjalta ohjaajan opasta kehitetään nyt eteenpäin. Pilottikerhon käynnistyvät tammikuussa, ja kerhoissa palautetta kerätään vielä lapsilta ja ohjaajilta. Jännittävää kuulla, mitä mieltä kerholaiset ovat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti